menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Schab umyj, osusz, oddziel od kości i usuń ścięgna. Mięso nadkrój wzdłuż, uformuj szeroki, prostokątny płat i rozbij go dłonią. Olej wmieszaj z pozostałymi składnikami bejcy. Posmaruj nią mięso z obu stron, a następnie włóż na godzinę do miski z pozostałą bejcą, kilka razy przewracając mięso. Przygotowuj farsz: grzyby mocz w niedużej ilości wody, a następnie ugotuj. Na koniec dodaj łyżkę masła, sól, pieprz i przesmaż aż do odparowania. Z masła i mąki zrób zasmażkę, dodaj do farszu, wszystko dokładnie wymieszaj. Rozłóż farsz na plastrze mięsa, zwiń i obwiąż białą bawełnianą nicią. Roladę włóż do brytfanny, polej odrobiną oleju i piecz 20 minut w temperaturze 240°. Zmniejsz temperaturę do 180° i piecz jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Smaruj wierzch tak podpieczonego mięsa miodem, i dopiekaj jeszcze 20 minut.

ocena:

Schab faszerowany grzybami

składniki

Składniki:
  • 2 kg schabu z kością
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
Bejca
  • 3 łyżki oleju
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
Farsz
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Schab umyj, osusz, oddziel od kości i usuń ścięgna. Mięso nadkrój wzdłuż, uformuj szeroki, prostokątny płat i rozbij go dłonią. Olej wmieszaj z pozostałymi składnikami bejcy. Posmaruj nią mięso z obu stron, a następnie włóż na godzinę do miski z pozostałą bejcą, kilka razy przewracając mięso. Przygotowuj farsz: grzyby mocz w niedużej ilości wody, a następnie ugotuj. Na koniec dodaj łyżkę masła, sól, pieprz i przesmaż aż do odparowania. Z masła i mąki zrób zasmażkę, dodaj do farszu, wszystko dokładnie wymieszaj. Rozłóż farsz na plastrze mięsa, zwiń i obwiąż białą bawełnianą nicią. Roladę włóż do brytfanny, polej odrobiną oleju i piecz 20 minut w temperaturze 240°. Zmniejsz temperaturę do 180° i piecz jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Smaruj wierzch tak podpieczonego mięsa miodem, i dopiekaj jeszcze 20 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję