poziom skomplikowania:
Kapustę posiekać, zalać gorącym wywarem i gotować 40 minut pod przykryciem.Schab pokroić na kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i mąką .Obsmażyć mocno na rozgrzanym tłuszczu ( 1 łyżka). Na pozostałym tłuszczu zarumienić posiekaną cebulę. Dodać do kapusty.Wymieszać i doprawić roztartym czosnkiem, cukrem oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Ułożyć równą warstwą połowę kapusty, na niej kotlety i przykryć resztą kapusty. Śmietanę wymieszać z mąką, lekko osolić i wylać na kapustę. Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni C.Podawać z kopytkami lub pyzami.
Schab po góralsku
składniki
poziom skomplikowania:
Kapustę posiekać, zalać gorącym wywarem i gotować 40 minut pod przykryciem.Schab pokroić na kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i mąką .Obsmażyć mocno na rozgrzanym tłuszczu ( 1 łyżka). Na pozostałym tłuszczu zarumienić posiekaną cebulę. Dodać do kapusty.Wymieszać i doprawić roztartym czosnkiem, cukrem oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Ułożyć równą warstwą połowę kapusty, na niej kotlety i przykryć resztą kapusty. Śmietanę wymieszać z mąką, lekko osolić i wylać na kapustę. Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni C.Podawać z kopytkami lub pyzami.