menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śledzie osączyć dokładnie z zalewy, ściągnąć skórę, pokrajać na 4 cm kawałki. Cebulę bardzo cieniutko pokrajać w talarki. Przygotować zalewę:

sok z cytryny,śmietanę,majonez,pieprz i sól dokładnie rozmieszać za pomocą rózgi (skosztować i ewent doprawić do smaku). Mandarynki obrać a każdą cząstkę pokrajać na małe kawałeczki. Układać warstwami sos,cebula, śledź, mandarynka, aż do skończenia produktów. Pieprzu białego nie żałować. Jeśli zamiast mandarynek używamy plasterków cytryny musimy je pozbawić białej skórki bo gorzknieje, a do zalewy dać mniej soku.

ocena:

Śledź z mandarynkami

składniki

  • Najlepsze wychodzą z gotowych zakwaszonych płatów śledziowych
    3 słoiki lub 1 kg śledzi marynowanych
  • 1/2 kg cebuli
  • 1-2 mandarynki
  • sok z 3 cytryn
  • 1 szkl majonezu kieleckiego
  • 1 szkl kwaśnej gęstej śmietany
  • biały pieprz,sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śledzie osączyć dokładnie z zalewy, ściągnąć skórę, pokrajać na 4 cm kawałki. Cebulę bardzo cieniutko pokrajać w talarki. Przygotować zalewę:

sok z cytryny,śmietanę,majonez,pieprz i sól dokładnie rozmieszać za pomocą rózgi (skosztować i ewent doprawić do smaku). Mandarynki obrać a każdą cząstkę pokrajać na małe kawałeczki. Układać warstwami sos,cebula, śledź, mandarynka, aż do skończenia produktów. Pieprzu białego nie żałować. Jeśli zamiast mandarynek używamy plasterków cytryny musimy je pozbawić białej skórki bo gorzknieje, a do zalewy dać mniej soku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję