menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Płukaną i sprawioną rybkę posolić i usmażyć na oleju, zarumienić z obu stron. Wstawić potem do piekarnika, aby ryba “doszła”. Warzywa pokroić w plastry i ugotować w niewielkiej ilości wody.Gdy będą miękkie dodać ocet, cebulę, korzenie i pogotować jeszcze parę minut. Zalewa ma być z dość kwaśną z nutą korzenną. Usmażoną rybę kłaść na półmiski, ewentualnie do kamiennego garnka, zalać gorącą marynatą. Do marynaty można dodawać jeszcze np. kapary, szalotki, ew.papryczki.

ocena:

Śledzie w marynacie

składniki

8 śledzi
1 marchew
1 seler
2 cebule
2 goździki
10 ziaren pieprzu
 10 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki octu (6 %)
2 liście laurowe
3/4 szklanki oliwy
tymianek, estragon
sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Płukaną i sprawioną rybkę posolić i usmażyć na oleju, zarumienić z obu stron. Wstawić potem do piekarnika, aby ryba “doszła”. Warzywa pokroić w plastry i ugotować w niewielkiej ilości wody.Gdy będą miękkie dodać ocet, cebulę, korzenie i pogotować jeszcze parę minut. Zalewa ma być z dość kwaśną z nutą korzenną. Usmażoną rybę kłaść na półmiski, ewentualnie do kamiennego garnka, zalać gorącą marynatą. Do marynaty można dodawać jeszcze np. kapary, szalotki, ew.papryczki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję