menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę wysyp na blat (stolnicę) i posiekaj z masłem. Wymieszaj z żółtkami i cukrem zwykłym oraz waniliowym. Całość wyrób ręcznie do uzyskania gładkiej konsystencji. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. W tym czasie umyj śliwki i usuń z nich pestki. Ciasto rozwałkuj na grubość 4-5 mm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto poukładaj śliwki wymieszane z cukrem. Piecz przez około 30 minut w 200°C.

ocena:

Śliwki na kruchym cieście

składniki

  • 1 kg śliwek
  • 50 g cukru
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • pół opakowania cukru z wanilią

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę wysyp na blat (stolnicę) i posiekaj z masłem. Wymieszaj z żółtkami i cukrem zwykłym oraz waniliowym. Całość wyrób ręcznie do uzyskania gładkiej konsystencji. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. W tym czasie umyj śliwki i usuń z nich pestki. Ciasto rozwałkuj na grubość 4-5 mm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto poukładaj śliwki wymieszane z cukrem. Piecz przez około 30 minut w 200°C.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję