menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy w rondelku na małym ogniu. Podgrzewamy, aż skwarki będą przezroczyste. Można w trakcie podgrzewania dodać szklankę wody. Mięso obieramy z żył i błon, kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do topionej słoniny. Smażymy razem przez godzinę. Cebule obieramy, czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę, a gdy się zarumieni zdejmujemy rondelek z ognia. Wrzucamy mielony pieprz, sól i czosnek. Mieszamy i zlewamy do kamiennego naczynia do zastygnięcia.

ocena:

Smalec z mięsem

składniki

-500 g słoniny lub tłuszczu wieprzowego
-250 g wieprzowiny – karkówki, łopatki bez kości, chudego niewędzonego boczku lub kiełbasy
-2 cebule
-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy w rondelku na małym ogniu. Podgrzewamy, aż skwarki będą przezroczyste. Można w trakcie podgrzewania dodać szklankę wody. Mięso obieramy z żył i błon, kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do topionej słoniny. Smażymy razem przez godzinę. Cebule obieramy, czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę, a gdy się zarumieni zdejmujemy rondelek z ognia. Wrzucamy mielony pieprz, sól i czosnek. Mieszamy i zlewamy do kamiennego naczynia do zastygnięcia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję