poziom skomplikowania:
Żółtka ucieramy z połową cukru, kakao i kilkoma łyżkami mleka. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek najpierw wlewamy czekoladę i dokładnie mieszamy, następnie, ciągle ubijając krem, wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko. Podgrzewamy sos na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu, gdy trochę zgęstnieje (nie ma się gotować!) odstawiamy garnek z ognia do ostudzenia. Na koniec ubijamy na sztywno śmietanę i łączymy ją z czekoladowym sosem.
Sos czekoladowy 2
składniki
poziom skomplikowania:
Żółtka ucieramy z połową cukru, kakao i kilkoma łyżkami mleka. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek najpierw wlewamy czekoladę i dokładnie mieszamy, następnie, ciągle ubijając krem, wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko. Podgrzewamy sos na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu, gdy trochę zgęstnieje (nie ma się gotować!) odstawiamy garnek z ognia do ostudzenia. Na koniec ubijamy na sztywno śmietanę i łączymy ją z czekoladowym sosem.