menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żółtka ucieramy z połową cukru, kakao i kilkoma łyżkami mleka. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek najpierw wlewamy czekoladę i dokładnie mieszamy, następnie, ciągle ubijając krem, wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko. Podgrzewamy sos na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu, gdy trochę zgęstnieje (nie ma się gotować!) odstawiamy garnek z ognia do ostudzenia. Na koniec ubijamy na sztywno śmietanę i łączymy ją z czekoladowym sosem.

ocena:

Sos czekoladowy 2

składniki

  • 50-100 g gorzkiej czekolady
  • 3 żółtka
  • 70 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany 18%
  • cukier waniliowy`
  • ew. 4 łyżki kakao

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żółtka ucieramy z połową cukru, kakao i kilkoma łyżkami mleka. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek najpierw wlewamy czekoladę i dokładnie mieszamy, następnie, ciągle ubijając krem, wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko. Podgrzewamy sos na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu, gdy trochę zgęstnieje (nie ma się gotować!) odstawiamy garnek z ognia do ostudzenia. Na koniec ubijamy na sztywno śmietanę i łączymy ją z czekoladowym sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję