menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Orzeszki prażymy na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor i mielimy. Cebulę, imbir oraz czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Rozgrzewamy olej i smażymy posiekane warzywa, gdy cebula się zeszkli dodajemy curry, chili, kolendrę i kminek. Smażymy jeszcze przez 2 minuty stale mieszając. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy miód lub cukier, zmielone orzeszki. Cały czas mieszając gotujemy sos jeszcze przez przez 5 minut, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy sos sokiem z cytryny i solą.

ocena:

Sos malajski – satai

składniki

  • 1 cebula
  • 400 ml mleczka kokosowegp (może być z puszki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szklanka obranych orzeszków ziemnych
  • 50 ml oleju
  • kawałek świeżego imbiru – ok. 3 cm
  • przyprawy: po 1 łyżeczce mielonego kminku i kolendry, 2 łyżeczki przyprawy curry, pół łyżeczki chili
  • 2 łyżki płynnego miodu lub 3 łyżki brązowego cukru
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Orzeszki prażymy na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor i mielimy. Cebulę, imbir oraz czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Rozgrzewamy olej i smażymy posiekane warzywa, gdy cebula się zeszkli dodajemy curry, chili, kolendrę i kminek. Smażymy jeszcze przez 2 minuty stale mieszając. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy miód lub cukier, zmielone orzeszki. Cały czas mieszając gotujemy sos jeszcze przez przez 5 minut, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy sos sokiem z cytryny i solą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję