menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy poprzedniego dnia mak do strucli. Moczymy go w wodzie przez całą noc. Rano mak odcedzamy i gotujemy kilka minut w wodzie. Dobrze osączamy i trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Następnie dodajemy do maku masło i bakalie i smażymy masę w rondlu cały czas ją mieszając. Po kilku minutach odstawiamy mak do przestygnięcia. Gdy jest już ostudzony dodajemy jaja, cukier, cukier waniliowy i mieszamy. Przystępujemy do przygotowania ciasta. Ucieramy masło, cukier i jaja na puszystą masę. Dodajemy do niej drożdże roztarte w mleku i mieszamy. Gdy masa jest już dobrze wymieszana wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Wtedy ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, bierzemy połowę ciasta na stolnicę posypaną mąką wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Smarujemy białkiem i rozkładamy na całej powierzchni połowę masy makowej, znowu smarujemy białkiem i zawijamy struclę, tak, żeby brzeg i obydwa końce znalazły się pod spodem. Z reszty ciasta i maku przygotowujemy drugą struclę. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką, układamy na niej obie strucle w sporej odległości od siebie, żeby strucle się nie zrosły podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°, przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, można na chwilę zwiększyć temperaturę, wtedy skórka na wierzchu się zarumieni.

ocena:

Strucla z makiem

składniki

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 3 jaja
Masa makowa
  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 50 g rodzynek
  • kilka łyżek skórki pomarańczowej, smażonej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy poprzedniego dnia mak do strucli. Moczymy go w wodzie przez całą noc. Rano mak odcedzamy i gotujemy kilka minut w wodzie. Dobrze osączamy i trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Następnie dodajemy do maku masło i bakalie i smażymy masę w rondlu cały czas ją mieszając. Po kilku minutach odstawiamy mak do przestygnięcia. Gdy jest już ostudzony dodajemy jaja, cukier, cukier waniliowy i mieszamy. Przystępujemy do przygotowania ciasta. Ucieramy masło, cukier i jaja na puszystą masę. Dodajemy do niej drożdże roztarte w mleku i mieszamy. Gdy masa jest już dobrze wymieszana wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Wtedy ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, bierzemy połowę ciasta na stolnicę posypaną mąką wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Smarujemy białkiem i rozkładamy na całej powierzchni połowę masy makowej, znowu smarujemy białkiem i zawijamy struclę, tak, żeby brzeg i obydwa końce znalazły się pod spodem. Z reszty ciasta i maku przygotowujemy drugą struclę. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką, układamy na niej obie strucle w sporej odległości od siebie, żeby strucle się nie zrosły podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°, przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, można na chwilę zwiększyć temperaturę, wtedy skórka na wierzchu się zarumieni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję