X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina

Szaszłyk wieprzowy

Składniki

  • 150 g wieprzowiny (schab, polędwiczka) na osobę
  • 3 śliwki suszone bez pestek
  • 30 ml czerwonego wina
  • kawałek czerwonej papryki
  • 3 małe cebulki najlepiej szalotki
  • 20 ml oliwy
  • kilka igieł świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Śliwki moczymy przez całą noc w winie. Mięso kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na kawałki najlepiej kwadratowe. Szalotki przekrajamy na pół, śliwki osączamy z wina. Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki (jeżeli używamy patyczków drewnianych to trzeba je najpierw namoczyć w wodzie). Szaszłyki grillujemy przez 8-10 minut co jakiś czas je obracając, smarujemy je świeżą oliwą, a na koniec posypujemy ziołami. Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również