menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki moczymy przez całą noc w winie. Mięso kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na kawałki najlepiej kwadratowe. Szalotki przekrajamy na pół, śliwki osączamy z wina. Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki (jeżeli używamy patyczków drewnianych to trzeba je najpierw namoczyć w wodzie). Szaszłyki grillujemy przez 8-10 minut co jakiś czas je obracając, smarujemy je świeżą oliwą, a na koniec posypujemy ziołami. Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku.

ocena:

Szaszłyk wieprzowy

składniki

  • 150 g wieprzowiny (schab, polędwiczka) na osobę
  • 3 śliwki suszone bez pestek
  • 30 ml czerwonego wina
  • kawałek czerwonej papryki
  • 3 małe cebulki najlepiej szalotki
  • 20 ml oliwy
  • kilka igieł świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki moczymy przez całą noc w winie. Mięso kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na kawałki najlepiej kwadratowe. Szalotki przekrajamy na pół, śliwki osączamy z wina. Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki (jeżeli używamy patyczków drewnianych to trzeba je najpierw namoczyć w wodzie). Szaszłyki grillujemy przez 8-10 minut co jakiś czas je obracając, smarujemy je świeżą oliwą, a na koniec posypujemy ziołami. Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję