X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Tort Pawłowej

Składniki

Beza
-4 białka
-1 łyżka mąki kukurydzianej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka octu
-1 łyżka bardzo zimnej wody
-szczypta proszku do pieczenia
Pokrywa
-1 szklanka śmietanki do ubijania (2 szklanki ubitej na sztywno)
-świeże owoce do wyboru (truskawki, brzoskwinie, kiwi)

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem pergaminowym, natłuścić, zewnętrzną jej stronę schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Białka ubić na sztywna pianę i nadal ubijając połączyć z innymi składnikami przeznaczonymi na bezę, wciąż ubijać do otrzymania sztywnej kleistej masy. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piec w takiej temperaturze 30 min. po czym zmniejszyć temp. Do 100 stopni Celsjusza i piec jeszcze 25 min. Wyłączyć piecyk i zostawić bezę w ciepłym piekarniku jeszcze na godzinę. Ostudzoną bezę pokryć bitą śmietaną i krążkami świeżych owoców.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również