menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Obsmażamy udźce ze wszystkich stron. Wyjmujemy na chwilę. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy warzywa starte na tarce o dużych oczkach, przyprawy i wino. Wkładamy z powrotem udźce i dusimy do miękkości – około 45 minut. Udźce wkładamy w ciepłe miejsce, a do sosu dodajemy rozkruszony miąższ z 2 kromek razowca, mieszamy, chwilę dusimy i dolewamy śmietanę. Udźce układamy na półmisku i dekorujemy sosem.

ocena:

Udziec zająca w warzywach

składniki

  • 4 udźce (1 udziec na osobę)
  • 300 g włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 utłuczone jagody jałowca, 2 liście laurowe
  • 2 łyżki musztardy
  • pół łyżeczki tymianku lub oregano
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 2 kromki razowego chleba
  • 100 ml oleju
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Obsmażamy udźce ze wszystkich stron. Wyjmujemy na chwilę. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy warzywa starte na tarce o dużych oczkach, przyprawy i wino. Wkładamy z powrotem udźce i dusimy do miękkości – około 45 minut. Udźce wkładamy w ciepłe miejsce, a do sosu dodajemy rozkruszony miąższ z 2 kromek razowca, mieszamy, chwilę dusimy i dolewamy śmietanę. Udźce układamy na półmisku i dekorujemy sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję