menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do garnka wlewamy wino, wsypujemy cukier i otartą skórkę z cytryny. Wrzucamy goździki i cynamon. Wstawiamy na mały ogień, powoli podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Pilnujemy, aby się nie zagotowało. Kiedy wino jest gorące, wlewamy brandy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przecedzamy do żaroodpornego naczynia i ustawiamy na stole, na podgrzewaczu utrzymującym ciepło. Rozlewamy łyżką wazową do szklanek lub kieliszków z uchem. Podajemy – zziębniętym – między posiłkami.

ocena:

Wino grzane z przyprawami

składniki

  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 150 ml brandy
  • 100 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 10 goździków
  • 2 kawałki cynamonu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do garnka wlewamy wino, wsypujemy cukier i otartą skórkę z cytryny. Wrzucamy goździki i cynamon. Wstawiamy na mały ogień, powoli podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Pilnujemy, aby się nie zagotowało. Kiedy wino jest gorące, wlewamy brandy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przecedzamy do żaroodpornego naczynia i ustawiamy na stole, na podgrzewaczu utrzymującym ciepło. Rozlewamy łyżką wazową do szklanek lub kieliszków z uchem. Podajemy – zziębniętym – między posiłkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję