menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Orzechy zbieramy na przełomie czerwca i lipca. Ponieważ bardzo barwią wszystko na ciemny brąz, zakładamy rękawiczki i przystępujemy do ich przygotowania. Ścinamy obydwa końce, nakłuwamy orzechy i wbijamy w 10 orzechów po jednym goździku. Przekładamy orzechy do miski i zalewamy zimną woda. Moczymy je przez 7 dni, zmieniając wodę co najmniej dwa razy dziennie. Po 7-8 dniach orzechy osączamy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy przez 25 minut, odcedzamy i zalewamy na noc zimną wodą. Następnego dnia robimy syrop z cukru, cynamonu, wanilii i 120 ml wody. Zalewamy gorącym syropem orzechy osączone przedtem z zimnej wody. Trzymamy je w syropie 24 godziny, po czym wyjmujemy przyprawy, syrop zlewamy, zagotowujemy i znowu zalewamy nim orzechy. Postępujemy tak z syropem i orzechami przez trzy dni. Czwartego dnia gotujemy syrop z orzechami przez 10 minut, a następnie przekładamy orzechy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy je i odstawiamy w chłodne miejsce. Jest to bardzo wykwintna konfitura do deserów.

ocena:

Włoskie orzechy w cukrze

składniki

  • 1 kg zielonych orzechów
  • 500 g cukru
  • pół laski wanilii
  • 10 goździków
  • kawałek cynamonu (7 cm)

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Orzechy zbieramy na przełomie czerwca i lipca. Ponieważ bardzo barwią wszystko na ciemny brąz, zakładamy rękawiczki i przystępujemy do ich przygotowania. Ścinamy obydwa końce, nakłuwamy orzechy i wbijamy w 10 orzechów po jednym goździku. Przekładamy orzechy do miski i zalewamy zimną woda. Moczymy je przez 7 dni, zmieniając wodę co najmniej dwa razy dziennie. Po 7-8 dniach orzechy osączamy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy przez 25 minut, odcedzamy i zalewamy na noc zimną wodą. Następnego dnia robimy syrop z cukru, cynamonu, wanilii i 120 ml wody. Zalewamy gorącym syropem orzechy osączone przedtem z zimnej wody. Trzymamy je w syropie 24 godziny, po czym wyjmujemy przyprawy, syrop zlewamy, zagotowujemy i znowu zalewamy nim orzechy. Postępujemy tak z syropem i orzechami przez trzy dni. Czwartego dnia gotujemy syrop z orzechami przez 10 minut, a następnie przekładamy orzechy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy je i odstawiamy w chłodne miejsce. Jest to bardzo wykwintna konfitura do deserów.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję