menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gdy chcemy przyrządzić faszerowane ziemniaki pamiętajmy o tym, żeby były dość duże, foremne i mniej więcej tej samej wielkości. Ziemniaki obieramy, a następnie równo przycinamy z dwóch przeciwległych stron, tak żeby można je było łatwiej postawić. Wydrążamy, pozostawiając ścianki o grubości 8–9 mm. Wrzucamy ziemniaki wraz z odciętymi „pokrywkami” do wrzątku na 5 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy je z wody i osączamy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy umyte i pokrojone pieczarki, połowę masła i przyprawy; sól i pieprz. Dusimy jeszcze ok. 5 minut, przed końcem duszenia dodajemy mąkę. Resztę masła topimy w osobnym rondelku i smarujemy nim każdego ziemniaka i jego „pokrywkę”. Napełniamy ziemniaki farszem i ustawiamy je w brytfance. Przykrywamy „pokrywkami”. Pieczemy około godziny w temperaturze 180ºC. W trakcie pieczenia polewamy ziemniaki masłem, wtedy nabiorą złotego koloru.

ocena:

Ziemniaki nadziewane pieczarkami

składniki

  • 10 dużych ziemniaków
  • 500 g cebuli
  • 125 ml oleju
  • 800 g pieczarek
  • 200 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gdy chcemy przyrządzić faszerowane ziemniaki pamiętajmy o tym, żeby były dość duże, foremne i mniej więcej tej samej wielkości. Ziemniaki obieramy, a następnie równo przycinamy z dwóch przeciwległych stron, tak żeby można je było łatwiej postawić. Wydrążamy, pozostawiając ścianki o grubości 8–9 mm. Wrzucamy ziemniaki wraz z odciętymi „pokrywkami” do wrzątku na 5 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy je z wody i osączamy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy umyte i pokrojone pieczarki, połowę masła i przyprawy; sól i pieprz. Dusimy jeszcze ok. 5 minut, przed końcem duszenia dodajemy mąkę. Resztę masła topimy w osobnym rondelku i smarujemy nim każdego ziemniaka i jego „pokrywkę”. Napełniamy ziemniaki farszem i ustawiamy je w brytfance. Przykrywamy „pokrywkami”. Pieczemy około godziny w temperaturze 180ºC. W trakcie pieczenia polewamy ziemniaki masłem, wtedy nabiorą złotego koloru.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję