menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do wrzącego wywaru wkładamy rozdrobnione brokuły i sypiemy łyżeczkę cukru, Gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy, Brokuły przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy z mąką ziemniaczaną. Jeśli zagęszczamy dodatkowo ziemniakami, to podgotowane w wywarze ziemniaki również miksujemy. Wszystkie składniki łączymy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i zaciągamy żółtkami wymieszanymi ze śmietaną. Przybieramy świeżymi ziołami i podajemy z grzankami czosnkowymi lub serowymi.

ocena:

Zupa krem brokułowa

składniki

  • 1,5 l wywaru
  • 1 kg brokułów
  • 2-4 żółtka (w zależności od poziomu naszego cholesterolu)
  • pól szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, biały i czarny pieprz
  • można dodać 2-4 ziemniaki do zagęszczenia
  • szczypie gałki muszkatołowej i świeże zioła do przybrania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do wrzącego wywaru wkładamy rozdrobnione brokuły i sypiemy łyżeczkę cukru, Gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy, Brokuły przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy z mąką ziemniaczaną. Jeśli zagęszczamy dodatkowo ziemniakami, to podgotowane w wywarze ziemniaki również miksujemy. Wszystkie składniki łączymy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i zaciągamy żółtkami wymieszanymi ze śmietaną. Przybieramy świeżymi ziołami i podajemy z grzankami czosnkowymi lub serowymi.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję