menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczarki i cebulę siekamy w plastry. Rozgrzewamy w rondlu masło i przesmażamy na nim cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki i dusimy razem ok. 5 minut. Dosypujemy mąkę, mieszamy i całość zalewamy wywarem. Gotujemy 10-15 minut na wolnym ogniu i następnie całość miksujemy. Śmietanę mieszamy z żółtkami i dodajemy do zupy – nie gotujemy!. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorujemy pietruszką i podajemy.

ocena:

Zupa krem z pieczarek

składniki

  • 1 kg pieczarek
  • 1 l wywaru
  • 250 ml gęstej, słodkiej śmietany
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • sok z 1 cytryny
  • masło
  • sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczarki i cebulę siekamy w plastry. Rozgrzewamy w rondlu masło i przesmażamy na nim cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki i dusimy razem ok. 5 minut. Dosypujemy mąkę, mieszamy i całość zalewamy wywarem. Gotujemy 10-15 minut na wolnym ogniu i następnie całość miksujemy. Śmietanę mieszamy z żółtkami i dodajemy do zupy – nie gotujemy!. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorujemy pietruszką i podajemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję