poziom skomplikowania:
Pieczarki i cebulę siekamy w plastry. Rozgrzewamy w rondlu masło i przesmażamy na nim cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki i dusimy razem ok. 5 minut. Dosypujemy mąkę, mieszamy i całość zalewamy wywarem. Gotujemy 10-15 minut na wolnym ogniu i następnie całość miksujemy. Śmietanę mieszamy z żółtkami i dodajemy do zupy – nie gotujemy!. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorujemy pietruszką i podajemy.
Zupa krem z pieczarek
składniki
poziom skomplikowania:
Pieczarki i cebulę siekamy w plastry. Rozgrzewamy w rondlu masło i przesmażamy na nim cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki i dusimy razem ok. 5 minut. Dosypujemy mąkę, mieszamy i całość zalewamy wywarem. Gotujemy 10-15 minut na wolnym ogniu i następnie całość miksujemy. Śmietanę mieszamy z żółtkami i dodajemy do zupy – nie gotujemy!. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorujemy pietruszką i podajemy.