menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Soczewice gotujemy do miękkości. Grzybki moczymy i również gotujemy, po ostudzeniu kroimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle, oprószamy ją mąką i zrumieniamy. Łączymy wywar z kości i warzyw z soczewicą, grzybami, cebula. Doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Zagotowujemy. Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

ocena:

Zupa wolska – Małopolska

składniki

-2 l wywaru z kości i warzyw
-300 g soczewicy
-kilka suszonych grzybków
-2 cebule
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-125 ml śmietany
-sól, pieprz
-natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Soczewice gotujemy do miękkości. Grzybki moczymy i również gotujemy, po ostudzeniu kroimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle, oprószamy ją mąką i zrumieniamy. Łączymy wywar z kości i warzyw z soczewicą, grzybami, cebula. Doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Zagotowujemy. Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję