Przepis na Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami.
Zbliżają się najpiękniejsze święta w roku i z tego powodu postanowiłam stworzyć kilka przepisów na ciasta idealnie pasujące do tej okazji. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami na pewno zagości na naszym stole. Twaróg, chałwa, skórka cytrynowa, kajmak i migdały wszystkie te składniki kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem. Mam nadzieję, że i Wy się skusicie.
Składniki:
Herbatniki z rozpuszczonym masłem zmiel na gładką masę.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wyłóż dno, można delikatnie ubić szklanką. Podpiecz 10 minut w temperaturze 180oC.
Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokruszoną chałwę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż składniki się połączą. UWAGA! Nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Wyłączyć kiedy zacznie lekko parować. Odstaw do przestudzenia.
Żółtko, jajko i cukier utrzyj na puszystą masę, za pomocą miksera.
Powoli dodawaj ser, łyżka po łyżce, cały czas ucierając. Dodaj przesianą mąkę pszenna i skórkę cytrynową. Na koniec dodaj przestudzoną śmietankę z chałwą.
Na podpieczony spód wysypać wlej masę serową. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą. Wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160oC i piec około 50 minut. Jeśli używasz piekarnika z funkcją pary nie wstawiaj naczynia z woda tylko ustaw parę na 25%, termoobieg i piecz 50 min 160oC. Dobrze upieczony sernik jest ścięty na brzegach i lekko luźny w środku. Wyłącz piekarnik, pozostaw sernik do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę:
Wymieszaj kajmak ze śmietanką.
Gotową polewą polej sernik i posyp prażonymi płatkami migdałów.
SMACZNEGO!
Przepis na inny mój sernik znajdziesz tu: Sernik z białą czekoladą i wiśniami
Więcej inspiracji znajdziesz na moim IG: @bogusia_kuron
Na jakiej funkcji najlepiej piec ciasta ? Termoobieg , konwencjonalne czy tryb- ciasto? 🙂
Najlepiej upiec w piekarniku z funkcją pary, jeśli takiego nie posiadasz. Ustaw zwykłe grzanie góra- dół 160 stopni C.a na dno piekarnika wstaw naczynie z wodą.
Bogusiu nie można się zdecydować które ciasto upiec, tyle u was fantastycznych przepisów. Niemniej jednak ten sernik zrobię w okresie około świątecznym – mam nadzieję że teściowej zasmakuje
Dziękuję za taki miły komentarz! A sernik zasmakuje na pewno! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Sernik wyszedł wyszny a przepis jest idealny
Sylwia,
No to GIT 🙂 To przepis Bogusi ona najczęściej odpowiada za słodkości na blogu.
Pozdrawiamy
A te naczynie jest potrzebne? Nie upiecze sie bez?
Upiecze się tylko z naczyniem z wodą sernik nie będzie suchy.
Witam a czy można podwoić składniki czy lepiej nie?
Tak, można.
Mój sernik w piekarniku. Ściśle według przepisu. Nadzieja mnie nie opuszcza, choć dotąd marny był ze mnie ze mnie cukiernik. 🙂
Na pewno się uda. Trzymam kciuki!