menu

Sernik chałwowy z kajmakiem. Przepis krok po kroku.

Przepis na Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami.

Zbliżają się najpiękniejsze święta w roku i z tego powodu postanowiłam stworzyć kilka przepisów na ciasta idealnie pasujące do tej okazji. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami na pewno zagości na naszym stole. Twaróg, chałwa, skórka cytrynowa, kajmak i migdały wszystkie te składniki kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem. Mam nadzieję, że i Wy się skusicie. 

 

 
Tak się prezentuje Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami. Zapraszam po przejrzysty przepis krok po kroku. 

Składniki:

 

Spód:
  • 1 opakowanie maślanych herbatników 100g
  • 80g roztopionego masła
 
Masa twarogowa:
  • 500g sera twarogowego do serników
  • 200g śmietanki 36%
  • 200g chałwy waniliowej
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
 
Polewa kajmakowa
  • 200 g kajmaku z puszki 
  • 60 ml śmietany 30%

 

Herbatniki z rozpuszczonym masłem zmiel na gładką masę.

 

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wyłóż dno, można delikatnie ubić szklanką. Podpiecz 10 minut w temperaturze 180oC.

 

Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokruszoną chałwę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż składniki się połączą. UWAGA! Nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Wyłączyć kiedy zacznie lekko parować. Odstaw do przestudzenia.

 

Żółtko, jajko i cukier utrzyj na puszystą masę, za pomocą miksera.

 

Powoli dodawaj ser, łyżka po łyżce, cały czas ucierając. Dodaj przesianą mąkę pszenna i skórkę cytrynową. Na koniec dodaj przestudzoną śmietankę z chałwą.

 

Na podpieczony spód wysypać wlej masę serową. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą. Wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160oC i piec około 50 minut. Jeśli używasz piekarnika z funkcją pary nie wstawiaj naczynia z woda tylko ustaw parę na 25%, termoobieg i piecz 50 min 160oC.  Dobrze upieczony sernik jest ścięty na brzegach i lekko luźny w środku. Wyłącz piekarnik, pozostaw sernik do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.

 

Przygotuj polewę:

Wymieszaj kajmak ze śmietanką.  

 

Gotową polewą polej sernik i posyp prażonymi płatkami migdałów. 

 

 

SMACZNEGO!

 

Przepis na inny mój sernik znajdziesz tu: Sernik z białą czekoladą i wiśniami

 

Więcej inspiracji znajdziesz na moim IG: @bogusia_kuron

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *