menu

Sernik z białą czekoladą i sosem wiśniowym. Przepis krok po kroku.

Sernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych deserów.  

Nie wyobrażam sobie żadnych Świąt bez tego króla ciast! 

Przepis jest prosty i nie wymaga tysiąca skomplikowanych czynności. ZAWSZE WYCHODZI! 🙂 

 

Przejrzysty przepis krok po kroku poniżej. 

 

Sernik z białą czekoladą. Składniki: 

Spód:
  • 1 opakowanie maślanych herbatników 100g
  • 50g roztopionego masła
Masa twarogowa:
  • 500g sera twarogowego do serników
  • 200g śmietanki 36%
  • 200g białej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
Sos wiśniowy na Sernik z białą czekoladą
  • 450 g mrożonych wiśni
  • 50 ml wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, następnie wymieszaj wszystko dokładnie blenderem.

 

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wyłóż dno, można delikatnie ubić szklanką. Podpiecz 10 minut w temperaturze 180oC.

 

 

Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Wyłączyć kiedy zacznie lekko parować. Czekolada i tak się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

 

Żółtko, jajko i cukier utrzyj na puszystą masę, za pomocą miksera.

 

Powoli dodawaj ser, łyżka po łyżce, cały czas ucierając. Dodaj przesianą mąkę i skórkę cytrynową. Na koniec wmieszaj przestudzoną śmietankę z czekoladą.

 

 

Na podpieczony spód wysypać wlej masę serową. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą Wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160oC i piec około 50 minut. Jeśli używasz piekarnika z funkcją pary nie wstawia naczynia z wodą tylko ustaw parę na 25%, termoobieg i piecz 50 min 160oC.  Dobrze upieczony sernik jest ścięty na brzegach i lekko luźny w środku. Wyłącz piekarnik, pozostaw sernik do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.

 

Wiśnie wsyp do rondelka, dodaj wodę i zagotuj. Kiedy owoce się rozmrożą, wsyp cukier. Mąkę ziemniaczaną rozrób z zimną wodą i po trochu wlewaj do wiśni, aż nabiorą konsystencji kisielu. 

 

Wystudzony sernik udekoruj, przestudzonymi wiśniami.

 

 

SMACZNEGO!

 

Inne nasze przepisy na serniki znajdziecie tu SERNIK

 

VIDEO z przepisem na sernik Jakuba Kuronia

 

 

6 odpowiedzi na “Sernik z białą czekoladą i sosem wiśniowym. Przepis krok po kroku.”

  1. Smynia2609 napisał(a):

    Wygląda pysznie!Na pewno wypróu.

  2. G napisał(a):

    Wygląda rewelacyjnie! Zrobię na pewno

  3. Ela napisał(a):

    Wyglada obłędnie wykonanie nie należy do trudności,jutro zrobię dla domowników ☺️ Opublikuje recenzje na insta pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję