menu

Śledź na trzy sposoby

Śledź na trzy sposoby

 

Przedstawiam Wam trzy najlepsze przepisy na śledzia. Te wersje goszczą co roku na naszym wigilijnym stole. Ale świetnie sprawdzają się jako przekąski karnawałowe lub element zimnego bufetu. Śledź na trzy sposoby to gwarancja pysznej zabawy 😊 Innym sprawdzony przepis na śledzia znajdziecie TU (link ).

 

Kompilacja optymalna

 

Nie skromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle 😉 Bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Dlatego uważam, że Śledź na trzy sposoby to kompilacja optymalna.

 

Szczególnie dumy jestem ze śledzia po skandynawsku. Przez wiele lat zabierałem się do napisania przepisu, który zawsze robiłem na oko. Teraz na szczęście udał mi się przenieść na „papier”. Chociaż ten w sosie musztardowo-miodowym też jest rewelacyjny. Pamiętajcie aby użyć jak najlepszego śledzia, to gwarancja sukcesu. Ja od wielu lat używam holenderskiego matjasa (link)

 

 

 

Śledź w sosie musztardowo-miodowym

 

Składniki:

 

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • 2 łyżek musztardy francuskiej 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 żółtka 
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
 
Przygotowanie:

 

Jeżeli śledzie są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki. W osobnej misce wymieszaj dwa rodzaje musztardy, miód, żółtka. Zacznij powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodaj pokrojonego śledzia oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Całość wymieszaj, odstaw na kilka godzin aby składniki się „przegryzły”.

 

 

 

Śledź w oleju

 

Składniki:

 

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 2 małe cebule
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno

 

Przygotowanie:

 

Jeżeli śledzie są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki. Cebule pokrój w drobne piórka. Pokrojonego śledzia wymieszaj z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim. Składniki przełóż do słoika, zalej dwoma rodzajami oleju. Odstaw do lodówki, najlepsze są następnego dnia.

 

 

Śledź po skandynawsku

 

Składniki:

 

  • 600 g filetów śledziowych w oleju
  • 2 małe cebule
  • 500 ml wody
  • 25 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 80 ml oleju roślinnego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Jeżeli śledzie są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę, drugą przekrój na pół i opal nad palnikiem (można też na suche patelni, w piekarniku). Do rondelka wlej wodę. Dodaj przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, korę cynamonu, rozgnieciony ząbek czosnku oraz opaloną cebulę. Gotuj na małym ogniu, aż w rondelku pozostanie 1/5 objętości płynu, około 100 ml. Przecedź wywar, odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, miód, ocet winny i ostudzony wywar. Zacznij powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj śledzia i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość wymieszaj, odstaw do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.

 

SMACZNEGO!!!

 

Śledź na trzy sposoby to zbiór trzech najlepszych przepisów na śledzia. Polecam przygotować je na święta i nie tylko. W razie pytań lub innych palących kwestii, proszę o komentarz. Niezwłocznie na każdy odpiszę 😊

2 odpowiedzi na “Śledź na trzy sposoby”

  1. Dominika pisze:

    Śledź w musztardzie z waszego przepisu petarda! Palce lizać! Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *