menu

Tarta z czereśniami. Przepis krok po kroku

Tarta z czereśniami. Przepis krok po kroku

 

 

Nasi sąsiedzi przywieźli nam ogromną siatkę czereśni. Bardzo się ucieszyliśmy ale co zrobić z 4 kilogramami, tych skądinąd pysznych owoców? Wiadomo przetwory, dżemy, konfitury, niestety na to potrzeba czasu a u nas termin goni termin. No początek poszła ekspresowa tarta z czereśniami. Uffff jeszcze tylko 3,5 kg do przerobienia 😉

 

Dobry rok

 

Podobno mamy dobry rok na czereśnie. Trudno się nie zgodzić patrząc na ceny, oraz bazarki obsypane pięknymi dorodnymi owocami. Muszę przyznać, że jest to jeden z moich ulubionych owoców. Latem cudownie orzeźwia, dostarcza cukru, całkiem dobrze znosi próbę czasu i temperatury. Uwielbiamy zabrać całą miskę umytych czereśni i chrupać w słońcu, nad wodą.

 

Szybka akcja

 

Tarta z czereśniami to taka klasyczna szybka akcja. Chcieliśmy zrobić coś słodkiego i na szybko (jak każdy 😉 Wybór padł na tarte, to pozycję mamy opracowaną do perfekcji. Głównie dzięki kruchemu ciastu, które zawsze się udaję. Kruche ciasto (link). Krem mascarpone też nie jest bez znaczenia. Dla odmiany, aby nie popaść w rutynę do spodu dodaliśmy kakao. Okej, dzieci nas do tego zmusiły. Nieskromnie przyznamy, że kruchy kakaowy spód, kremowy wypełnienie i soczyste czereśnie dają radę. Tarta z czereśniami to prawdziwa słodka rewelacja.

 

Korzystajcie z sezonu

 

To co moi drodzy, korzystajcie z sezonu i ruszajcie do boju. Tarta z czereśniami sama się nie zrobi, w razie kłopotów piszcie pytania w komentarzu. Jeżeli chcecie być z nami na bieżąco, zapraszamy na nasze media społecznościowe: Facebook (link)  oraz  Instagram (link)  

 

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem krok, po kroku.

 

Ciasto (spód tarty)

 

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

 

Krem:

 

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody

 

Polewa

 

  • 450 g czereśni lub wiśni bez pestek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 140 ml zimnej wody

 

 

Ciasto (spód tarty):

 

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, kakao, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Mi ciasto wymieszał sześcioletni robot kuchenny model Zosia.  Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny.

 

Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

 

Krem:

 

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem, ale nie na sztywno ( tak na 3/4) łyżkę ubitej śmietany wymieszaj z mascarpone tak aby zrobiło się rzadsze. Następnie mieszając dodawaj mascarpone do ubijającej się śmietany. Pod koniec dodaj cukier i przestudzoną ale nie stężałą żelatynę. Krem ułóż na ostudzonym spodzie tarty. 

 

Polewa:

 

Czereśnie wsyp do rondelka. Zalej połową wody (70 ml)  Gotuj na małym ogniu 5 minut z dodatkiem cukru, następnie dodaj resztę zimnej wody wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wszystko gotuj do momentu zgęstnienia. Tak przygotowaną polewę przełóż na tartę. 

 

 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję