menu

Dziecinnie prosta tarta z jabłkami. Krok po kroku.

Dziecinnie prosta tarta z jabłkami

 

Składniki:

 

Ciasto (spód tarty)

 

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

 

Wypełnienie:

 

  • 1,2 kg jabłek
  • 2 łyżki wyciśniętego z cytryny lub limonki
  • 1 płaska łyżka mielonego cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru, najlepiej trzcinowego

 

Przygotowanie:

 

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty.

 

Ja ciasto rozprowadź palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem.

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C tryb “góra-dół”. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Wysyp na powierzchnie tarty.

 

Skrop sokiem z cytyrny, posyp mielonym cynamonem i cukrem.
Zapiekaj przez około 35 minut w powyżej podanej temperaturze. Wierz ciasta powinien być zarumieniony, a jabłka miękkie.

 

Tarta super smakuje sama, ewentualnie z bitą śmietaną lub lodami.

 

Dzisiejszy przepis przygotował dla Was najmłodszy członek redakcji Zosia Kuroń. Dlatego wypiek nazywa się dziecinnie prosta tarta z jabłkami. Każdy może ją przygotować w domu, nawet największy laik lub dziecko z asystą rodzica. Jeżeli jednak lubicie piec słodkie lub wytrawne tarty, albo zamierzacie zacząć to naprawdę z całego serca polecam formę do tarty z wyjmowanym dnem KLIKNIJ TU (link). Jest to najlepszy wybór z możliwych. Forma ma wyjmowane dno, dzięki czemu nie trzeba się męczyć z wyjmowaniem kruchego ciasta za pomocą łopatki. Produkty z tej linii wykonane zostały z solidnej stali o grubości 1 mm, która pokryta jest podwójną powłoką Whitford Premium Eclipse. Zapewnia to maksymalną niezawodność i wytrzymałość oraz możliwość używania w kontakcie z formami metalowych narzędzi kuchennych bez obawy o uszkodzenie powłoki. Z taką forma tartę możemy piec bez użycia papieru do pieczenia. 

 

Nasze dziewczyny garną się do gotowania

 

Stwierdziliśmy, że skoro nasze dziewczyny garną się do gotowania trzeba im to maksymalnie umożliwić. Dlatego gotujemy razem jak najwięcej od najmłodszych lat. Z resztą o moim zdaniu w tym temacie możecie przeczytać TUTAJ (link). Dziecinnie prosta tarta z jabłkami to pomysł Zosi, oczywiście w newralgicznych momentach musieliśmy jej pomóc. Ale taka praca procentuje, Zosia potrafi już sama zrobić sobie kanapki, koktajl, zna przepis na naleśniki.

 

Pozwólcie swoim dzieciom gotować

 

Coraz częściej dowiaduje się, że kilkunastoletnie pociechy nie ogarniają podstawowych czynności w kuchni. Gotowanie z dziećmi to nie tylko nauka podstawowych umiejętności kulinarnych. Żyjemy w świecie, w którym coraz więcej żywności nie przypomina już produktów, z których powstało. Odkrycie, że chipsy pochodzą z ziemniaków, a marchew nie przyjeżdża z fabryki na styropianowych tackach może być niespodzianką, nie tylko dla trzylatka. 

 

Przekazywanie rodzinnych tradycji kulinarnych uczy, że jedzenie to nie coś co spada z nieba w foliowych workach, ale coś co wymaga wysiłku przy jego przygotowaniu. Takie podejście uczy szacunku do cudzej pracy i odróżnia kuchnię tradycyjną od jej nowoczesnego wydania, w którym brak jest kontaktu między tym, kto przyrządza posiłki, a tym, kto je potem je.

 

Dziecinnie prosta tarta z jabłkami poleca się do przygotowania razem z dzieciakmi. Jeżeli ktoś zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, to ten przepis jest także idealny dla niego. W razie jakichkolwiek problemów lub pytań piszcie komentarze. Na wszystkie niezwłocznie odpowiem.

 

SMACZNEGO!!!

8 odpowiedzi na “Dziecinnie prosta tarta z jabłkami. Krok po kroku.”

  1. Mirka pisze:

    Gratulacje. Pięknie wygląda i pewnie super smakuje.

  2. Ania K. pisze:

    Najlepsza na “zachcianki” skladniki, ktore zawsze mam w domu. Rewelacja

  3. Magdalena pisze:

    Przepyszne tarta :)!

  4. Agata pisze:

    Wygląda mega apetycznie, prosto. Zaczyna mi chodzić po głowie jej zrobienie, zapisuje przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję