menu

Wegańskie pasty kanapkowe

Wegańskie pasty kanapkowe, hit czy kit?

 

Znacie mnie dobrze i wiecie, że z dietą wegańską mam niewiele wspólnego i modom żywieniowym też nie ulegam zbyt łatwo. Obce mi są bezgluteny, czy inne diety IF ale jeżeli coś jest dobre to należy o tym pisać. Jakiś czas temu próbowałem w warszawskiej klubokawiarni „Kicia Kocia” wegańskiego smalcu, podchodziłem tematu z odrobiną rezerwy…ale wiecie co? To było naprawdę pyszne 🙂 Innym razem wpadła mi w ręce wege pasta „awanturka” ze spółdzielni socjalnej „Margines” i też strzał w 10. O guacamole nawet nie będę wspominał, wniosek? Pasty kanapkowe bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego, mogą być super smaczne. Dodatkowo urozmaicają nasze często „smętne” kanapki.  Postanowiłem nie powielać pomysłów innych blogerów/kucharzy i stworzyć wegańskie pasty kanapkowe własnego pomysłu.

 

Postanowiłem oprzeć się na produktach, które mam już na podorędziu. 500g fasoli namoczyłem na noc. Namoczoną fasolę odcedziłem, zalałem wodą i gotowałem do miękkości, około 90 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Oczywiście możecie użyć fasoli z puszki, będzie szybciej. Co dalej? Czytajcie przepisy:

 

Wegańska pasta z kolendrą

 

Składniki:

  • 200g ugotowanej fasoli typu Jaś
  • 1/3 pęczka świeżej kolendry
  • 80 ml wody lub wywaru warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny

 

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Kolendrę wraz z łodyżkami posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.

 

Wegańska pasta z burakiem:

 

Składniki:

  • 200g ugotowanej fasoli typu Jaś
  • 1 ugotowany burak (130g)
  • 20g oleju kokosowego
  • około 50 ml wody lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki listków mięty
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki miodu
  • szczypta płatków chilli
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na drobnej tarce. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.

 

Wegańska pasta pomidorowa: 

 

Składniki:

  • 200g ugotowanej fasoli typu Jaś
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 80ml wody lub wywaru warzywnego
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny

 

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i posiekaj. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję