menu

Wegańskie pasty kanapkowe

Wegańskie pasty kanapkowe, hit czy kit?

 

Znacie mnie dobrze i wiecie, że z dietą wegańską mam niewiele wspólnego i modom żywieniowym też nie ulegam zbyt łatwo. Obce mi są bezgluteny, czy inne diety IF ale jeżeli coś jest dobre to należy o tym pisać. Jakiś czas temu próbowałem w warszawskiej klubokawiarni „Kicia Kocia” wegańskiego smalcu, podchodziłem tematu z odrobiną rezerwy…ale wiecie co? To było naprawdę pyszne 🙂 Innym razem wpadła mi w ręce wege pasta „awanturka” ze spółdzielni socjalnej „Margines” i też strzał w 10. O guacamole nawet nie będę wspominał, wniosek? Pasty kanapkowe bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego, mogą być super smaczne. Dodatkowo urozmaicają nasze często „smętne” kanapki.  Postanowiłem nie powielać pomysłów innych blogerów/kucharzy i stworzyć wegańskie pasty kanapkowe własnego pomysłu.

 

Postanowiłem oprzeć się na produktach, które mam już na podorędziu. 500g fasoli namoczyłem na noc. Namoczoną fasolę odcedziłem, zalałem wodą i gotowałem do miękkości, około 90 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Oczywiście możecie użyć fasoli z puszki, będzie szybciej. Co dalej? Czytajcie przepisy:

 

Wegańska pasta z kolendrą

 

Składniki:

  • 200g ugotowanej fasoli typu Jaś
  • 1/3 pęczka świeżej kolendry
  • 80 ml wody lub wywaru warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny

 

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Kolendrę wraz z łodyżkami posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.

 

Wegańska pasta z burakiem:

 

Składniki:

  • 200g ugotowanej fasoli typu Jaś
  • 1 ugotowany burak (130g)
  • 20g oleju kokosowego
  • około 50 ml wody lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki listków mięty
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki miodu
  • szczypta płatków chilli
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na drobnej tarce. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.

 

Wegańska pasta pomidorowa: 

 

Składniki:

  • 200g ugotowanej fasoli typu Jaś
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 80ml wody lub wywaru warzywnego
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny

 

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i posiekaj. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.

 

 

2 odpowiedzi na “Wegańskie pasty kanapkowe”

  1. Jola napisał(a):

    Dzięki, jestem pod wrażeniem. Jeśli chodzi o dodatek orzeszków piniowych to czy mogłabym zmienić na nerkowca? Nie jestem weganką czy wegetarianką ale urzekł mnie pasztet z fasoli a teraz będę z przyjemnością robiła Pana pasty. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję