menu

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami. Przepis krok po kroku.

 

 

Ciężko wyobrazić sobie naszą, tradycyjną, polską kuchnię bez tego warzywa. Jest proste w przygotowaniu, tanie i można podawać je w wielu kombinacjach. Gotowane z masłem, smażone w plasterkach, w mundurkach, czy jako sztandarowe danie każdego ogniska- pieczone w popiele, kochane przez wszystkich frytki, placki, a nawet baby i kluski. To wszystko nie smakowałoby tak wspaniale gdyby nie ziemniaki. A z nich pyszna zapiekanka ziemniaczana

Dzisiaj na kuroniowym stole zawitała zapiekanka ziemniaczana. Niezwykle prosta i smaczna potrawa dla wszystkich, którzy lubią te bulwiaste warzywa. Towarzyszą im pieczarki i ser żółty z dodatkiem zielonej, świeżej pietruszki. Największym wyzwaniem dla naszej rodziny jest czas pieczenia, co chwilę ktoś zniecierpliwiony zagląda w czeluści piekarnika aby upewnić się, czy aby czas przygotowania nie będzie krótszy. Nagroda jest warta czekania, chrupiąca warstwa sera znika najszybciej z talerzy dziewczynek, a starszyzna dopełnia kulinarne zadowolenie szklanką Coca-Coli.

 

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g pieczarek lub innych grzybów
  • 150 g żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • ew. 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Obrane i opłukane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i obgotowujemy je przez 2-3 minuty w gotującej się, posolonej wodzie. Odcedzamy podgotowane ziemniaki i odstawiamy do stygnięcia.

 

Oczyszczone pieczarki pokroić na plasterki. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, dodać ząbek czosnku (rozgnieciony lub pokrojony na mniejsze kawałki) i podsmażyć go. Do rozgrzanego oleju dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć je aż puszczą sok i lekko się zarumienią.

 

Ser ścieramy na tarce i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

 

Żaroodporne naczynie smaruj masłem i posyp bułką tartą.

 

Pierwsza warstwa zapiekanki to ziemniaki. Druga to pieczarki. Teraz pieczarki posypujemy przygotowanym serem.

 

Kładziemy następną warstwę ziemniaków, pieczarek i sera. Rozgrzać piekarnik do 200°C, piec przez 30 minut. Następnie wbij na wierzch dwa jajka i piecz do ścięcia się białka, żółtko powinno być płynne. Po upieczeniu przekłuj żółtka i rozsmaruj na wierzchu. 

 

 

SMACZNEGO!

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl 

 

Więcej przepisów na POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW 

8 odpowiedzi na “Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami. Przepis krok po kroku.”

  1. Lubelanka napisał(a):

    Nie ukrywam, że lubię ziemniaki w każdej postaci. A to danie na pewno przypadnie mi do smaku.

  2. Beata napisał(a):

    Wygląda wspaniale.. Myślę,że mężowi zasmakuje 🙂 muszę spróbować! Pozdrawiam

  3. Widelska wanda napisał(a):

    Jutro będę robiła ,smacznie wygląda

  4. Krystyna napisał(a):

    Fajny,prosty przepis.Wygląda smakowicieW poniedziałek wypróbuję. …mniam,mniam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję