X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa z pomidorami i fasolką szparagową

Zupa z pomidorami i fasolką szparagową to bardzo prosta jarzynowa z aromatem mleczka kokosowego i chilli. Można ją przygotować dosłownie w pół godziny, dlatego często gotuje ją w weekend. Zupę z powodzeniem można przygotować na dwa dni, bez wątpienia nazajutrz smakuje jeszcze lepiej. Wtedy można ją  zabrać do pracy lub na piknik. Wyśmienicie smakuje z pulpecikami rybnymi lub drobiowymi. 

Zupa z pomidorami i fasolką szparagową

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 małe marchewki
  • 400 g fasolki szparagowej np. zielonej
  • 1 l wody lub bulionu warzywnego
  • 400 g mleka kokosowego
  • 4 ziemniaki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki garam masala
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 1 łyżeczka sosu Trynidad Scorpion, ja wybieram Roleskiego
  • garść posiekanego koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól,

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku w garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i marchew pokrojoną w kostkę. Składniki smaż 3-4 minuty, aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodaj ciętą fasolkę szparagową, jak widać na zdjęciu ja użyłem mrożonej, ale śmiało możesz sięgnąć po świeżą.

Krok 2:

Następnie do podsmażonych składników dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej bulion, gotuj 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaj ziemniaki, gotuj dodatkowe 10 minut. Dodaj przyprawy cynamon, garam masala oraz mleczko kokosowe.

Krok 3:

Następnie dodaj pomidory w puszce, sos Trynidad Scorpion. Zupę ponownie zagotuj, dopraw solą. Na koniec przed podaniem wsyp solidną garść koperku. W rezultacie zieleniną uwolni swój aromat i zachowa ładny kolor.Zupa z pomidorami i fasolką szparagową to bez wątpienia idealny pomysł zarówno na chłodne dni, jak i wiosenne ciepłe wieczory. Dlatego często gości na naszym stole, niezależnie od pory roku. Od czasu do czasu z ziemniakami, innym razem z makaronem lub kromką pieczywa.

Na zakończenie podrzucam również garść przepisów na zupy —>TUTAJ<—

Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również