X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepło

Feta pieczona w cieście filo z sezamem i miodem

Dzisiaj mam dla Was nietypowy słodko-słony deser, który niewątpliwie może być również przekąską lub dodatkiem. Feta pieczona w cieście filo z sezamem i miodem, to nietuzinkowe połączenie smaków, jeśli chcecie zaskoczyć swoją rodzinę lub swoich gości to danie idealnie się do tego nada. Chrupiące ciasto filo, delikatnie słona feta to z pewnością istna poezja smaku. A całość skąpana w złotym miodzie i posypana prażonym sezamem. Co tu dużo mówić RE-WE-LA-CJA!!!  

Feta pieczona w cieście filo z sezamem i miodem

Składniki:

  • 1 kostka sera feta
  • 2 arkusze ciasta filo
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rozłóż płat ciasta filo, następnie posmaruj oliwą.

Krok 2:

Ser przekrój wzdłuż na pół i po jednej części ułóż na środku krótszego boku. Zawiń, aż feta zostanie szczelnie zamknięta w cieście.

Krok 3:

Każdy suchy fragment ciasta smaruj naoliwionym pędzelkiem. Tak samo przygotuj drugi pakiecik.

Krok 4:

Piekarnik rozgrzej do 190°C grzanie „góra-dół”. Fetę w filo ułóż na papierze do pieczenia, zapiekaj przez około 20 minut.

Krok 5:

W międzyczasie sezam upraż na suchej patelni. Po upieczeniu delikatnie wyjmij na talerz, polej miodem, następnie posyp sezamem. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem kwaskowych owoców np. porzeczek.

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej wegetariańskich przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również