X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Schab w sosie powidłowym

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklanka rosołu (może być z kostki)
  • szczypta mielonego cynamonu
  • łyżka smażonej skórki cytrynowej
  • 10 goździków
  • kieliszek wina

Sposób przygotowania

 Schab pokroić na dość grube plastry, krótko obgotować w osolonej wodzie, ostudzić, obtoczyć w tartej bułce, ułożyć na grubo wysmarowanej masłem blasze i wstawić do gorącego piekarnika aby się przypiekły na rumiany kolor. Powidła rozprowadzić w rosole, dodać cynamon i inne korzenie, zagotować, dodać wino i zalać  rumiane plastry schabu. Podawać na gorąco.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również