Przepis
Wieprzowina
Fasolka po bretońsku
Składniki
- 1/2 kg białej fasoli
- kawałek wędzonki (lub kości od wędzonego schabiku)
- 30 dag kiełbaski, szynki, boczku wędzonego
- 2 średnie cebule
- 1 słoik koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Sposób przygotowania
Fasolę umyć, namoczyć na noc. Dodać wędzonkę i gotować do miękkości w tej samej wodzie, w które fasola się moczyła. Ugotowaną fasolę potrzymać na ogniu aby odparował nadmiar wody. Cebulkę drobno posiekać, zeszklić, dodać rozrzedzony wodą koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Fasolę przełożyć do sosu pomidorowego, dodać pokrojoną na małe kawałki wędlinę. Zagotować, doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Potrawa jest lepsza, gdy jest odgrzewana!!!