X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to przepis na idealne Wielkanocne ciasto. Dodam jeszcze, że ciasto zapewne posmakuje wszystkim od dzieci po dorosłych. Moje córki wręcz je uwielbiają szczególnie Marysia. Baba z pewnością zawsze pięknie się prezentują, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa.  

BABKA CZEKOLADOWA 

Ilość porcji: 8-12

Czas przygotowania: 20 minut + 60 min pieczenia

Składniki:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 340 g mąki (2 szklanki)
  • 4-5 łyżek kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • ekstrakt waniliowy
  • cukier puder

Babka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste. Na początku wodę z masłem cukrem i kakao gotuj przez 5 minut ciągle mieszając przy pomocy łyżki.

Krok 2:

Następnie wystudź powstałą masę. Gdy już będzie chłodna wbij 4 jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wymieszaj całość na gładką masę

Krok 3:

Przygotowaną masę przelej do formy do baby posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz babkę 50 minut w 180°C na środkowej kratce w piekarniku. Grzanie góra – dół. 

Krok 4:

Gotową babkę możesz polać lukrem królewskim tu znajdziesz przepis >LUKIER KRÓLEWSKI<

Możesz również udekorować ciasto skórką pomarańczową, lub rozpuszczoną czekoladą po prostu cukrem pudrem.

Babka czekoladowa

Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.

Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Panie Jakubie, a w którym momencie dodac w babie czekoladowej cukier?

Sprawdź również