Ciasto jajko sadzone to najlepszy możliwy pomysł na Wielkanocny stół. Poniżej znajdziecie sprawdzony w kulinarnych przepis Bogusi na to wyśmienite ciasto.
Ciasto jajko sadzone
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników np. petit beurre
Masa:
- 1 kg mielonego sera białego
- 600 g śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek żelatyny
- 80 ml wrzątku
Wierzch ciasta:
- 2 puszki brzoskwiń w zalewie
- 2 galaretki przeźroczyste
- 500 ml wrzątku
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Spód formy o wymiarach 25 cm na 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na dno ułóż warstwę herbatników.
Krok 2:
Zacznij od rozpuszczenia 5 łyżek żelatyny w 80 ml wrzątku. Mieszaninę odstaw do wystudzenia. Następnie 600 ml schłodzonej śmietany 30% ubij z pięcioma łyżkami cukru na sztywną pianę. Do ubitej śmietany stopniowo cały czas mieszając dodawaj zmielony twaróg i ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Tak przygotowaną masę serową wyłóż delikatnie na herbatniki. Odstaw na ok 1 godz do lodówki, aż masa stężeje.
Krok 3:
Następnie gdy ciasto stygnie przygotuj galaretkę. Dwie bezbarwne galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstaw do wystygnięcia. Pamiętaj, że galaretka nie może stężeć całkowicie.
Krok 4:
Następnie na schłodzoną masę serową ułóż odsączone z zalewy połówki brzoskwiń. Na koniec polej delikatnie powierzchnię schłodzoną galaretką. Przed podaniem ciasto wstaw do lodówki. Dzięki temu masa i galaretka całkowicie stężeją.
Na koniec mam dla Was ––>LINK<— do zakładki z przepisami Wielkanocnymi.
Wspaniały przepis!
Czy zamiast żelatyny do masy serowej można dodać przeźroczysta galaretkę ? a jeśli tak – to ile galaretek ?
Można jak najbardziej, ale nie robiłem nigdy takiej wersji, więc nie wiem ilu galaretek użyć. A nie chce strzelać 🙂
Trochę geste to ciasto, ale rodzinie smakowało.
Witam. W przepisie ma być naprawdę 5 łyżek żelatyny? Rzadko robię coś z dodatkiem żelatyny, ale wydaje mi się dużo jak na taką ilość wody.
Pozdrawiam
Witam, ilości są odpowiednie.
Dziękuję za inspirację! Świetny pomysł na proste ale bardzo efektowne ciacho
Dziękuję za inspirację zrobię na pewno, uwielbiam Pana przepisy
Pozdraeiam