Składniki
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 150 ml mleka
- 350 g mąki – ok. 2 szklanek
- 150 g roztopionego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka
- 500 g malin
- 400 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- sok z połówki cytryny
- 200 g masła
- 2 łyżki masła
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania
Białka jaj ubij z cukrem na sztywną pianę.
Dodaj mąkę, żółtka, mleko, roztopione masło, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj.
Rozdziel na pół i do jednej części dodaj kakao i 2 łyżki mleka. wymieszaj. Drugą połowę zostaw bez zmian.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, nalej jasne ciasto a na to ostrożnie ciemne. Potem ułóż maliny (świeże lub mrożone) na całej długości ciasta.
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 35-40 minut do suchego patyczka.
Przygotuj budyń w 400 ml mleka, dodaj cukier waniliowy.
Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem a następnie stopniowo dodaj przestudzony budyń i utrzyj. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj delikatnie na gładki, puszysty krem.
Kremem smaruj wystudzone ciasto i wstaw do lodówki, aż zastygnie 3-4 godziny.
Czekoladę roztop z masłem, masa czekoladowa musi być dość gęsta. Posmaruj nią ciasto i ponownie wstaw do lodówki aż zamieni się w chrupiącą warstwę min. 3-4 godziny.