Przepis
Ciasta i ciastka
Keks chlebowy
Składniki
- 170 g mąki chlebowej (ok. 1 szklanka)
- 1 łyżka stołowa tłuszczu
- 6 łyżek cukru
- 6 jajek
- po 1 łyżeczce cynamonu i goździków
Sposób przygotowania
Najpierw musimy przygotować mąkę chlebową, w tym celu suszymy chleb razowy, a następnie mielimy go, ucieramy lub tłuczemy w misce na drobne okruszki. Przesiewamy. Ucieramy kogel mogel z żółtek i cukru. Dodajemy mąkę chlebową, utłuczone goździki, cynamon, roztopiony i przestudzony tłuszcz, a po wymieszaniu wszystkich składników, delikatnie wlewamy ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszane ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180–200ºC. Po upieczeniu można ciasto przełożyć kremem i polać polewą czekoladową lub orzechową.