Ciasta i ciastka
Paluchy migdałowe
Składniki
- 180g czekolady (ja używam kuwertury)
- 150g masła
- 170g cukru pudru
- 7 jajek
- cukier waniliowy
- 75g maki
- 180g mielonych migdałów
- szczypta proszku do pieczenia
- Polewa czekoladowa
- 5-6 łyżek marmolady morelowej (lub innej
Sposób przygotowania
Kuwerturę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka rozdzielić i ubić osobno żółtka z polowa cukru +cukrem waniliowym i białka z druga polowa. Make przesiać i wymieszać z migdałami i szczypta proszku do pieczenia.Do masy czekoladowej dodać ubite żółtka, make i na koniec wmieszać piane z białek. Ciasto przełożyć na prostokątna blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 min w temp 180° (góra-dol) lub 160° (termoobieg). Gorące ciasto wyjąc z piekarnika i posmarować marmolada, zostawić na 2 godziny do wystygnięcia. Po tym czasie kroić je w paski długości 6cm i szerokości 1cm. Cale zanurzać w polewie czekoladowej. Można dodatkowo ustroić kokosem lub ulubionymi dodatkami:) W wersji świątecznej, dodaje do ciasta 2 łyżeczki przyprawy do piernika:))