X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Paluchy migdałowe

Składniki

  • 180g czekolady (ja używam kuwertury)
  • 150g masła
  • 170g cukru pudru
  • 7 jajek
  • cukier waniliowy
  • 75g maki
  • 180g mielonych migdałów
  • szczypta proszku do pieczenia

     

  • Polewa czekoladowa
  • 5-6 łyżek marmolady morelowej (lub innej

Sposób przygotowania

Kuwerturę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka rozdzielić i ubić osobno żółtka z polowa cukru +cukrem waniliowym i białka z druga polowa. Make przesiać i wymieszać z migdałami i szczypta proszku do pieczenia.Do masy czekoladowej dodać ubite żółtka, make i na koniec wmieszać piane z białek. Ciasto przełożyć na prostokątna blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 min w temp 180° (góra-dol) lub 160° (termoobieg). Gorące ciasto wyjąc z piekarnika i posmarować marmolada, zostawić na 2 godziny do wystygnięcia. Po tym czasie kroić je w paski długości 6cm i szerokości 1cm. Cale zanurzać w polewie czekoladowej. Można dodatkowo ustroić kokosem lub ulubionymi dodatkami:) W wersji świątecznej, dodaje do ciasta 2 łyżeczki przyprawy do piernika:))

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również