Przepis
Składniki
Ciasto spód:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki (170g)
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1 szklanki cukru
- 125 ml oleju
- 750 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki kaszy manny
- brzoskwinie z puszki ok. 500g
Beza:
- 4 białka
- pół łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- masło i kasza manna do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania
W misce ubij jajka z cukrem i dodaj wymieszana z proszkiem do pieczenia mąkę. Gotowa masę wylej do formy o wymiarach 25 na 37 cm wysmarowanej masłem i posypanej kasza manna. Piecz przez ok 20 min w 180°C aż ciasto delikatnie się zarumieni. Następnie przygotuj masę serowa. Ubij w dużej misce jaja z żółtkami i cukrem, mieszając dodaj resztę składników: twaróg, olej, mleko, budyń i kasze manna. Tak przygotowana masę wylej delikatnie na zapieczone ciasto. Brzoskwinie pokrój w paski i powkładaj w masę serową. Piecz przez 60 min w 180°C. Przygotuj beze. W naczyniu ubij białka na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i mąkę ziemniaczana. Tak przygotowana beze przełóż na upieczony sernik i piecz jeszcze 10 min. Smacznego!
Super przepis. Właśnie dzisiaj rodzina zjadła ostatni kawałek. Wszystkim bardzo smakował Jednak beza nie wyszła mi chrupiącą. Może dlatego, że sernik nie stygl w piekarniku?
Bardzo się cieszę, że smakowało.
Następnym razem spróbuj wystudzić w piekarniku 🙂
Pozdrawiam!