Dania główneMakaronRóżne przepisy
Banalnie prosty przepis na przepyszne pulpety
W przypadku rodzinnych obiadów, gotowanie zawsze poprzedza burza mózgów. Niełatwo dogodzić kulinarnym podniebieniom wszystkich członków Kuroniowej rodziny. Dzisiejsze danie wspominam jeszcze z okresu przedszkolnego, miało wielu miłośników, nic dziwnego, jest niesamowicie delikatne i pożywne. Przedstawiam Wam pulpety- inaczej klopsiki- w sosie pomidorowym. Ta forma podania mięsnego posiłku jest odskocznią od zwykłych mielonych, zyskujemy też pyszny, aromatyczny sos.
Pogoda nadal rozpieszcza i zachęca do jedzenia na powietrzu, tym razem krok od kuchni, bo na balkonie obiad znika z talerzy, a Coca-Cola ze szklanek.
Banalnie prosty przepis na przepyszne pulpety
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub np. wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 400 ml pomidorów pelatti
- parę listków bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 0.5 łyżeczki oregano
- parmezan lub inny twardy ser
Przygotowanie:
Krok 1:
Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, następnie przesmaż na oliwie.
Krok 2:
Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce, następnie dodaj do przesmażonej cebuli.
Krok 3:
Zalej warzywa pomidorami pelatti i gotuj na wolnym ogniu, następnie dodaj sól pieprz i szczyptę oregano.
Krok 4:
W trakcie powstawania sosu zajmij się mięsem, dodaj bułkę tartą, jajko i posiekaną bazylię i sól. Następnie dodaj pieprz i dokładnie wyrabiaj mięso zwilżoną dłonią.
Krok 5:
Formuj małe pulpeciki, które następnie obsmaż na pozostałej oliwie i dodaj do naszego sosu. Duś ok. 25 min pod przykryciem.
Podaj np. z makaronem spaghetti i parmezanem.
Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl)
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<