Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami z sosem majonezowym z pesto
Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami, danie w którym wszystkie smaki to istna kompania braci. Cudownie łączy się ze sobą delikatny kurczak z aromatycznymi kurkami, wypełniając wnętrze cukinii. Dopełnieniem tych smaków, jest sos na bazie majonezu kieleckiego lekkiego z dodatkiem pesto. Wystarczy po wyjęciu cukinii z piekarnika nałożyć solidną porcję sosu i cieszyć się wyśmienitym smakiem.
Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami z sosem majonezowym z pesto
Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne, żeby zrobić miejsce na farsz. Tak przygotowane cukinie dopraw solą i pieprzem. Kiedy we wnętrzu zbierze się woda, osusz je ręcznikiem papierowym.
Pierś, pomidory, czerwoną i żółtą paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż kurczaka aż nabierze złotego koloru. Następnie wsyp paprykę, smaż 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj oczyszczone kurki, smaż aż odparuje cały nadmiar płynu. Następnie dodaj pomidory z nich także wytworzy się sos, trzeba go odparować. Po tym czasie wsyp posiekany szczypior i rozdrobniony czosnek. Smaż jeszcze 1 minutę, dopraw solą i pieprzem.
Cukinie napełnij przestudzonym farszem, posyp startym serem. Zapiekaj w 180°C góra-dół przez około 30 minut.
W tym czasie wymieszaj majonez kielecki lekki z pesto. Upieczone cukinie podawaj z sosem majonezowym z pesto.Wiadomo nie od dziś, że praktycznie każde warzywo da się faszerować. Z zawodowego doświadczenia nie polecam na pewno brukselki, wielkie z tym warzywem kłopoty, a efekt mizerny 😉 Z drugiej strony, najlepszym znanym mi przepisem na nadziane warzywo jest cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami. Wybitnie do tego połączenia smakuje majonez wymieszany z pesto.
Smakowy kompromis
Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami to danie które wymaga sosu, który podkreśli jej walory smakowe. Majonez spisał się kapitalnie, jako baza do sosu z pesto. To świetnapropozycja dla osób pragnących połączyć dietę ze smakiem swoich ulubionych potraw. Jako że sezon na kurki i cukinię w pełni, cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami zapraszam do zapoznania się jej tajnikami, w formie przepisu krok po kroku. Oczywiście z sosem na bazie majonezu z dodatkiem pesto. SMACZNEGO!!!
Bardzo fajny przepis. Cukinia świetnie komponuje się z sosem. Dodałam jeszcze wydrążoną cukinię, aby jej nie zmarnować. Brak informacji, kiedy dodać czosnek.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Bardzo fajny przepis. Cukinia świetnie komponuje się z sosem. Dodałam jeszcze wydrążoną cukinię, aby jej nie zmarnować. Brak informacji, kiedy dodać czosnek.
Dzięki za miłe słowa. Już dodałem informację o czosnku, dzięki 🙂
O bardzo to ciekawe.Zapisze przepis 🙂
Najlepiej poczekaj na świeże kurki, mrożone to zupełnie inna bajka.
A kiedy dodajemy czosnek? Właśnie robię to danie
Dodaj razem z kurkami.