X

Czego szukasz?

Przepis

Cukinie faszerowane

 

Okres wakacyjny rozpieszcza sezonowymi owocami i warzywami. Wyjście na bazar to prawdziwa rozkosz dla duszy i ciała… zapachy, kolory i smaki. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobroci, które czekają na nas w drewnianych skrzynkach na targowiskach. Dzisiejsze danie jest połączeniem rozmaitości smaków i kolorów lata. Faszerowana cukinia w wersji warzywnej, czyli spełnienie wegetariańskich fantazji mojej córki Zosi, która na tydzień postanowiła zostać wegetarianką. Jako kochający Tata oczywiście przyjąłem wyzwanie, ale zapewniam, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby cukinie podać w formie mięsnej lub z dodatkiem kaszy czy ryżu.

 

Oto składniki do przygotowania tego dania. Dokładne ilości znajdziecie tu: Cukinia faszerowana

 

Cukinię przkrój wzdłóż na pół, wydrąż środek. Cebulę, paprykę i wnętrze cukinii pokroj w kostkę, czosnek w plasterki.

 

Wszystkie warzywa przesmaż na oliwie, pod koniec dodaj pomidory, sól, pieprz i posiekaną bazylie.

 

Napełnij farszem cukinię, skrop oliwą i włóż do rozgrzanego piekarnika  do 180 stopni na około 15 minut.

 

Po tym czasie posyp cukinię tartym serem i zapiekaj jeszcze kilka minut aż ser się zrumieni.

 

Smacznego!

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl)

 

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Bardzo smaczny pomysł na pyszną cukinię. Można dodać mięso lub ryż, ale wersja warzywna jest bardzo smaczna. Ja dodałam jedynie papryczkę chili dla podkreślenia ostrości smaku. Całość – pycha Pozdrawiam

  2. Robię coś podobnego tylko dodaję ryż, pomidory, cebulę ser żółty czasem mięsko. Tę wersję również wypróbuję. 🙂

Sprawdź również