Dania główneDróbRóżne przepisyWielkanoc
Kurczak pieczony nasz ulubiony
Kurczak pieczony nasz ulubiony.
Już niebawem dotrą do nas radosne zdjęcia amerykańskich rodzin obchodzących hucznie Święto Dziękczynienia. Szczerze nie mam nic przeciwko rodzinnemu świętowaniu przy suto zastawionym stole i zawsze czuję lekką zazdrość, że w Polsce nie mamy dobrej okazji do takich spotkań w jednym z jesiennych dni. Oczywiście wraz z samą nazwą święta na myśl przychodzi, wielki, soczysty, pieczony indyk. Chociaż jestem przekonany, że gdyby amerykański Dzień Dziękczynienia miał miejsce w naszej ojczyźnie na świeczniku byłby kurczak. I tu zrodził się pomysł na dzisiejsze danie główne, czyli kurczaka pieczonego w całości. Na samą myśl o jego chrupiącej skórce i soczystym, białym mięsie cieknie mi ślinka. Nie obejdzie się też bez małej kłótni przy stole o to który kawałek wędruje do Zosi, a który jest Marysi. A ja razem z Bogusią poczęstujemy się też szklaneczką zimnej Coca-Coli.
Kurczak pieczony
Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 2 kg
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 3 ząbki czosnku utarte
- 2 łyżki miodu np. lipowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól, pieprz
Kurczaka dobrze kupić wiejskiego lub ekologicznego najlepiej u sprawdzonego sprzedawcy. Więcej na ten temat piszę tu –> Przepis na idealny rosół
Przygotowanie:
Krok 1:
Przygotowując kurczaka zacznij od osuszenia go ręcznikiem papierowym, następnie przyprawienia solą i pieprzem.
Krok 2:
Po drugie do miseczki wlej 2 łyżki swojego ulubionego miodu.
Krok 3:
Po trzecie sparz cytrynę wrzątkiem lub dobrze umyj, osusz i zetrzyj skórkę do miodu.
Krok 4:
Następnie utarty czosnek i czubatą łyżeczkę przyprawy curry.
Krok 5:
Nie zapomnij o soku z cytryny mi o tym przypomina towarzysząca w kuchni córka Zosia. Co ja bym bez niej zrobił 😉
Krok 6:
Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Przygotowaną marynatą natrzyj tuszkę kurczaka i odstaw na minimum 60 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw.
Krok 7:
Kurczak pieczony wychodzi idealny jeśli jest pieczony na środkowej półce z termoobiegiem w 150°C przez 2 godziny. Jeśli nie masz termoobiegu włącz grzanie „góra dół”.
Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ryż z zielonym groszkiem.
Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl ) oraz pod etykietami 1,5 l butelek Coca-Coli.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, ale nie tylko mięsnych propozycji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ<<
Trzeba go piec przykrytego? Czy w brytfannie?
Nie trzeba go przykrywać. Piecz tak jak w przepisie.
Smakuje tak jak wygląda. Dziękuję
Megi,
Dziękuję bardzo za komentarz i skorzystanie z przepisu.
Polecamy się na przyszłość 🙂
Polałam, natarłam, piekę, wygląda obłędnie. Dam znać, jak spróbuję 🙂
Polałam, natarła, piekę, wygląda obłędnie. Dam znać, jak spróbuję 🙂
Marynata wyszła dość rzadka. Raczej można nią polać niż posmarować kurczaka. Czy tak powinno być? Cytryna była bardzo soczysta.
Megi,
Tak ma być, polej i natrzyj.
Smakowicie wyglada. Muszę wypróbować.
Polecam kurczak wychodzi idealny.