X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbRóżne przepisyWielkanoc

Kurczak pieczony nasz ulubiony

Kurczak pieczony nasz ulubiony 

 

Już niebawem dotrą do nas radosne zdjęcia amerykańskich rodzin obchodzących hucznie Święto Dziękczynienia. Szczerze nie mam nic przeciwko rodzinnemu świętowaniu przy suto zastawionym stole i zawsze czuję lekką zazdrość, że w Polsce nie mamy dobrej okazji do takich spotkań w jednym z jesiennych dni. Oczywiście wraz z samą nazwą święta na myśl przychodzi, wielki, soczysty, pieczony indyk. Chociaż jestem przekonany, że gdyby amerykański Dzień Dziękczynienia miał miejsce w naszej ojczyźnie na świeczniku byłby kurczak. I tu zrodził się pomysł na dzisiejsze danie główne, czyli kurczaka pieczonego w całości. Na samą myśl o jego chrupiącej skórce i soczystym, białym mięsie cieknie mi ślinka. Nie obejdzie się też bez małej kłótni przy stole o to który kawałek wędruje do Zosi, a który jest Marysi. A ja razem z Bogusią poczęstujemy się też szklaneczką zimnej Coca-Coli.

 

Kurczak pieczony składniki:

 

  • 1 kurczak o wadze około 2 kg 
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku utarte
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól, pieprz

 

Kurczaka dobrze kupić wiejskiego lub ekologicznego najlepiej u sprawdzonego sprzedawcy. Więcej na ten temat piszę tu –> Przepis na idealny rosół

 

Przygotowując kurczaka zacznij od osuszenia go ręcznikiem papierowym i przyprawienia solą i pieprzem.

 

 

Do miseczki wlej 2 łyżki swojego ulubionego miodu.

 

 

Sparz cytrynę wrzątkiem lub dobrze umyj, osusz i zetrzyj skórkę do miodu. 

 

 

Następnie utarty czosnek i czubatą łyżeczkę przyprawy curry. 

 

 

Nie zapomnij o soku z cytryny mi o tym przypomina towarzysząca w kuchni córka Zosia. Co ja bym bez niej zrobił 😉  

 

 

Całość dokładnie wymieszaj. 

 

 

Przygotowaną marynatą natrzyj tuszkę kurczaka i odstaw na minimum 60 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw. 

 

 

Kurczak pieczony  wychodzi idealny jeśli jest pieczony na środkowej półce z termoobiegiem w 150°C przez 2 godziny.

 

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałem ryż z zielonym groszkiem

 

SMACZNEGO!

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl ) oraz pod etykietami 1,5 l butelek Coca-Coli.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Magda

    Trzeba go piec przykrytego? Czy w brytfannie?

    • Jakub Kuroń

      Nie trzeba go przykrywać. Piecz tak jak w przepisie.

  2. megi1964

    Smakuje tak jak wygląda. Dziękuję

    • Jakub Kuroń

      Megi,

      Dziękuję bardzo za komentarz i skorzystanie z przepisu.

      Polecamy się na przyszłość 🙂

  3. megi1964

    Polałam, natarłam, piekę, wygląda obłędnie. Dam znać, jak spróbuję 🙂

  4. megi1964

    Polałam, natarła, piekę, wygląda obłędnie. Dam znać, jak spróbuję 🙂

  5. megi1964

    Marynata wyszła dość rzadka. Raczej można nią polać niż posmarować kurczaka. Czy tak powinno być? Cytryna była bardzo soczysta.

    • Jakub Kuroń

      Megi,

      Tak ma być, polej i natrzyj.

  6. Sylwia

    Smakowicie wyglada. Muszę wypróbować.

    • Jakub Kuroń

      Polecam kurczak wychodzi idealny.

Sprawdź również