Przepis
DróbPotrawy mięsne
Cynadry wieprzowe
Składniki
- 1 kg nerek wieprzowych
- 100 ml czerwonego wina typu madera lub porto
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 150 ml śmietanki
- szczypta gałki muszkatołowej lub imbiru
- sól, pieprz utłuczony lub grubo zmielony
Sposób przygotowania
Nerki myjemy, przekrajamy na pół i moczymy w wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i płuczemy. Kroimy nerki w pół plasterki o grubości pół cm, wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy z wszystkich stron. Po usmażeniu oprószamy nerki mąką, podlewamy kieliszkiem czerwonego wina i dusimy pod przykryciem 5–10 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, innymi przyprawami oraz dolewamy słodką śmietankę. Mieszamy i podajemy na stół.