X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Cynadry wieprzowe

Składniki

  • 1 kg nerek wieprzowych
  • 100 ml czerwonego wina typu madera lub porto
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml śmietanki
  • szczypta gałki muszkatołowej lub imbiru
  • sól, pieprz utłuczony lub grubo zmielony

Sposób przygotowania

Nerki myjemy, przekrajamy na pół i moczymy w wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i płuczemy. Kroimy nerki w pół plasterki o grubości pół cm, wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy z wszystkich stron. Po usmażeniu oprószamy nerki mąką, podlewamy kieliszkiem czerwonego wina i dusimy pod przykryciem 5–10 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, innymi przyprawami oraz dolewamy słodką śmietankę. Mieszamy i podajemy na stół.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również