Przepis
DróbPotrawy z grilla
Udka drobiowe nadziewane wątróbką
Składniki
- 2 udka drobiowe
- 10 dkg wątróbki drobiowej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Z udek kurczaka zdejmujemy skórę, udka rozcinamy na część górną i dolną następnie filetujemy. Ząbki czosnku rozcinamy na połowę a wątróbkę dzielimy na cztery porcje. Wewnętrzną stronę mięsa posypujemy solą, majerankiem i rozmarynem, układamy czosnek, wątróbkę i zawijamy. Zewnętrzną stronę mięsa smarujemy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i papryką. Rozgrzewamy grill (lub piekarnik) do temperatury około 200*C. Udka układamy w koszyczku do grillowania (lub w żaroodpornym naczyniu) i opiekamy z wszystkich stron, przez około 15 - 20 minut.
Możemy podawać jako składnik dania głównego lub jako gorącą przekąskę.