X

Czego szukasz?

Przepis
Napoje alkoholowe

Miód pitny – czwórniak

Składniki

1 l świeżego, płynnego miodu
pół szklanki niedojrzałych, świeżych jagód jałowca
4 l wody

Sposób przygotowania

Miód, przegotowaną, ostudzoną wodę oraz jagody jałowca wlewamy do stalowego garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając i usuwając z wierzchu pianę. Gdy płyn odparuje do połowy swojej początkowej objętości, przelewamy go do czystego szklanego lub kamionkowego naczynia i studzimy. Następnie przelewamy go do butelek i zakorkowujemy. Miód nabiera mocy i smaku z biegiem lat. Dobry jest dopiero po 2-3 latach. Im dłużej stoi, tym jest lepszy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również