X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 9 jajek
  • 1 kg świeżych miękkich owoców: truskawek, malin, jagód, poziomek, lub musu z gruszek, jabłek, moreli itp.
  • 50 ml śmietany 18-22%
  • 150 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g masła, szczypta soli

Sposób przygotowania

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy ze śmietaną. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę delikatnie mieszamy z żółtkami. Smażymy na niedużej patelni około 6–8 omletów. Za każdym razem rozgrzewamy na patelni trochę masła, wlewamy masę jajeczną i smażymy na silnym ogniu, tak żeby spód się zrumienił, a wierzch delikatnie ściął. Śmietankę ubijamy. Połowę owoców miksujemy z cukrem pudrem. Układamy kolejno omlety, na nich trochę bitej śmietany oraz owoce. Na koniec oblewamy tort sosem owocowym.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również