Przepis
Omlety i jajeczniceŚniadania
Omlet z owocami
Składniki
- 9 jajek
- 1 kg świeżych miękkich owoców: truskawek, malin, jagód, poziomek, lub musu z gruszek, jabłek, moreli itp.
- 50 ml śmietany 18-22%
- 150 ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 50 g masła, szczypta soli
Sposób przygotowania
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy ze śmietaną. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę delikatnie mieszamy z żółtkami. Smażymy na niedużej patelni około 6–8 omletów. Za każdym razem rozgrzewamy na patelni trochę masła, wlewamy masę jajeczną i smażymy na silnym ogniu, tak żeby spód się zrumienił, a wierzch delikatnie ściął. Śmietankę ubijamy. Połowę owoców miksujemy z cukrem pudrem. Układamy kolejno omlety, na nich trochę bitej śmietany oraz owoce. Na koniec oblewamy tort sosem owocowym.