Owoce morza
Homar po amerykańsku
Składniki
- 1 homar
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 500 ml białego wytrawnego wina
- 25 ml koniaku lub brandy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ok. 100 g przecieru
- 2 liście laurowe
- po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- szczypta mielonej ostrej papryki
- 30 g mąki
- 30 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W celu przygotowania homara po amerykańsku przygotowujemy włoszczyznę (bez kapusty): marchew, pietruszkę, kawałek selera i cebulę. Wszystkie jarzyny obieramy i kroimy w kostkę, pół plasterki lub ucieramy na grubej tarce do jarzyn. Przesmażamy w rondlu na maśle. Homara wkładamy do osolonego wrzątku na 2-3 minuty. Odcedzamy go, przekrajamy na pół i wkładamy do rondla z jarzynami. Zalewamy białym wytrawnym winem. Dokładamy przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie wyjmujemy homara, mięso kroimy, nakładamy z powrotem do skorupki i układamy homara w osobnym naczyniu. Trzymamy w ciepłym miejscu. W tym czasie robimy zasmażkę z masła i mąki, wlewamy szklankę wywaru i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przecier pomidorowy, przetarte jarzyny oraz mieloną paprykę. Na koniec wlewamy brandy. Sos mieszamy. Polewamy nim homara i podajemy na stół.