Przepis
Pierogi i kluski
Tradicne halusky – Tradycyjne słowackie galuszki
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 3 jajka
- woda mineralna gazowana
- sól
- surowy wędzony boczek
- bryndza
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy 4 szklanki mąki. Do mąki wbijamy 3 całe jajka,solimy i wlewamy tyle wody gazowanej ,aby ciasto było gładkie - aż zaczną się w nim tworzyć pęcherzyki powietrza,a ciasto przestanie przylepiać sie do ścianek miski podczas wyrabiania.Tarkę do klusek( Ja kupiłem sobie na Słowcji STRUCHADLO NA NOKY ) umieścić na garnku z osoloną wrzącą wodą.Ciasto przecieramy przez "oczka" na tarce.Gotować aż kluski wypłyną.Wyjąć sitkiem.Przelać wodą,aby ociekły. Wcześniej na patelni podsmażyć surowy wędzony boczek. Galuszki wymieszać z boczkiem posypać bryndzą. Galuszki można podawać do gulaszu ( bez boczku i bryndzy). Smacznego