X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Naleśniki na proszku do pieczenia

Witajcie na moim blogu kulinarnym! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem na naleśniki, który wykorzystuje niezwykły patent naszych babć – dodatek proszku do pieczenia i kwaśną śmietanę. To prosta, ale genialna technika, która sprawia, że nasze naleśniki są jeszcze bardziej puszyste i lekkie. Przekonajcie się, jak mały dodatek może zmienić tradycyjne danie w prawdziwą kulinarną ucztę! Gotowi na kulinarne odkrycia? To zacznijmy!

Naleśniki na proszku do pieczenia

Składniki:

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli

Naleśniki na proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Mleko i śmietanę miksuj, dosypując stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodaj odrobinę wody lub mleka, jeżeli jest za rzadkie, dodaj trochę mąki. Odstawiamy, żeby odpoczęło.

Krok 2:

Następnie smaż. Oczywiście możesz rozgrzaną patelnię smarować słoninką, lub wlewać na nią kilka kropel oleju i rozsmarowywać dokładnie na powierzchni patelni. Jeżeli masz do dyspozycji dobrą nieprzywierającą patelnię , to możesz ciasto wylać bezpośrednio na rozgrzaną patelnię, a następnie, gdy ciasto równomiernie rozprowadź, możesz też wlać dookoła brzegu patelni odrobinę tłuszczu jeśli widzisz, że naleśniki przywierają . Po usmażeniu naleśnika z jednej strony odwróć go i smaż z drugiej. 

 

Podsumowując mam nadzieję, że naleśniki wyszedy obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej obiadowych inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również