X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Morele w spirytusie

Składniki

  • 2 kg moreli
  • 500 ml spirytusu
  • 750 ml wody
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania

Morele płuczemy, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do 500 ml wrzątku. Gotujemy 4 minuty i osączamy. Z pozostałej po gotowaniu wody i cukru robimy na małym ogniu syrop, wrzucamy do niego morele i gotujemy ok. 5 minut. Odstawiamy do następnego dnia. Morele odcedzamy, syrop zagotowujemy i zalewamy nim owoce. Na trzeci dzień ponownie odcedzamy morele, a do syropu dodajemy spirytus i 250 ml wody. Zagotowujemy. Do wyparzonych słoików wkładamy morele, zalewamy je syropem ze spirytusem i od razu zakręcamy.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również