Przepis
Składniki
- 300 g tuńczyka w oleju (może być w sosie własnym – wtedy dodajemy oliwę z oliwek)
- 350 g ryżu
- 250 g groszku konserwowego
- 250 g pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- 2 poszatkowane cebule
- 250 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Odcedzamy tuńczyka z oleju, na którym podsmażamy poszatkowaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Dodajemy ryż i całość smażymy do lekkiego zarumienienia. Dodajemy rozdrobnioną rybę, zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przegotowaną wodą, tak aby całość przykryta była na dwa palce. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika, a kiedy wywar odparuje, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez 10 do 15 minut. Najlepiej jest podać na stół w efektownym naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, posypując danie posiekaną natką pietruszki.