X

Czego szukasz?

Przepis
RybyRyż

Risotto z tuńczykiem Macieja Kuronia

Składniki

  • 300 g tuńczyka w oleju (może być w sosie własnym – wtedy dodajemy oliwę z oliwek)
  • 350 g ryżu
  • 250 g groszku konserwowego
  • 250 g pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 poszatkowane cebule
  • 250 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Odcedzamy tuńczyka z oleju, na którym podsmażamy poszatkowaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Dodajemy ryż i całość smażymy do lekkiego zarumienienia. Dodajemy rozdrobnioną rybę, zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przegotowaną wodą, tak aby całość przykryta była na dwa palce. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika, a kiedy wywar odparuje, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez 10 do 15 minut. Najlepiej jest podać na stół w efektownym naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, posypując danie posiekaną natką pietruszki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również