Przepis
Sałatki
Sałatka z grillowanych jarzyn
Składniki
- 150 g wędzonki
- 100 g białego sera lub bryndzy
- 1 główka sałaty
- pół główki kapusty pekińskiej
- 1 młoda cukinia
- 6 pomidorów
- 6 gałązek selera naciowego, 4 ząbki czosnku
- 1 ogórek, 4 marchewki, 4 ziemniaki
- 150 g czerstwego chleba
- 150 ml jogurtu lub 100 ml oliwy
- sok z 1 cytryny, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, wydrążamy kulki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pomidory kroimy w cząstki, marchewką w słupki, ogórki w plastry, cukinię w podłużne plastry. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, selera dzielimy na krótsze części, szczypiorek siekamy. Z bryndzy lub białego sera lepimy kuleczki wielkości ziemniaków, oblepiamy je w posiekanym szczypiorku. Na grillu podsmażamy plastry wędzonki oraz kromki chleba. Z czosnku, oliwy lub jogurtu i przypraw robimy sos, który podajemy w sosjerce. Warzywa układamy na talerzu, obkładamy grzankami, wędzonką i serem. Polewamy odrobiną sosu. W wersji wegetariańskiej nie dodajemy wędzonki.