Przepis
Sałatki
Sałatka z grillowanym łososiem
Składniki
- filet ze świeżego łososia - ok. 200 g
- sól, oliwa, mielony biały pieprz
- świeży koperek
- 6 plasterków ogórka
- 2 pomidorki cherry
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 rzodkiewka
- 1 cząstka cytryny
Sos:
- 2 łyżki śmietany 36%
- kilka kropli soku z cytryny
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- sól,pieprz
Dressing:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Robimy sos cytrynowy: delikatnie ubijamy śmietanę, dodajemy sok z cytryny oraz szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy dressing: mieszamy sok z cytryny z sokiem z pomarańczy, dodajemy oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z łososia (bez ości i skóry) przyprawiamy solą, smarujemy delikatnie oliwą, oprószamy pieprzem i posiekanym koperkiem i grillujemy około 6 minut z każdej strony. Plasterki ogórka mieszamy z pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki i umytymi liśćmi sałaty porwanymi na małe części. Sałatkę układamy na środku talerza, polewamy dressingiem pomarańczowym, a na wierzchu kładziemy łyżkę cytrynowego sosu, na którym układamy grillowanego łososia. Podajemy z rzodkiewką i cząstką cytryny.